Medische informatie
-
Waarom kunnen honden niet tegen chocolade?
Chocoladevergiftiging treedt binnen 4 tot 12 uur op. De hond wordt onrustig, gaat rillen, drinkt en plast veel en kan gaan braken. -
Wormen, gevaarlijk voor mens en dier
Met name spoelwormen komen zeer vaak voor bij de hond. Ze zijn niet alleen gevaarlijk voor jouw hondje, de wormen vormen ook een gevaar voor mensen. De larven van de wormen trekken door ons lichaam en kunnen onder andere de spieren aantasten. -
Heupdysplasie
Heupdysplasie komt regelmatig bij honden voor. Vooral bij grotere honden, maar in principe kunnen alle honden er last van hebben. -
Meeroken schaadt hond nog meer dan mensen
Het is eigenlijk niet zo vreemd dat honden schade ondervinden van hun rokende baasjes. Wat wel bijzonder is, is dat honden twee keer zoveel kans hebben op kanker dan hun rookvrije soortgenoten. -
Honden zijn niet kleurenblind
Uit Russisch onderzoek is gebleken dat honden wel degelijk kleuren kunnen onderscheiden. Lange tijd hebben we gedacht dat onze viervoeters alleen maar zwart-wit en misschien wat grijstinten zouden kunnen zien. -
Voorjaar: tijd voor inentingen!
In het voorjaar steken veel ziekten de kop op. Het is dan ook verstandig om in dit jaargetijde je hondje in te enten. Want het laatste dat je wilt, is dat hij ziek wordt. -
Een goede voorbereiding...
Koning Winter staat voor onze deur. De komende weken zullen de temperaturen dalen tot onder het vriespunt. En ook regen, sneeuw en hagel kunnen een uitdaging vormen. Hoe bereid je je hondje het best voor op de winter? Hoe voorkom je dat hij verkouden wordt? En hoe voorkom je uitglijders?
-
Is jouw hondje goed op gewicht?
Overgewicht bij de hond is net zo schadelijk voor de gezondheid van de hond als voor de mens. En toch lijdt zo’n vijftig procent van onze honden aan overgewicht. Een slechte zaak, want overgewicht leidt onder andere tot traagheid, een slechte conditie, hart- en longproblemen, een verhoogde kans op suikerziekte, een verhoogde kans op blaasproblemen en tot bot- en gewrichtsproblemen.
-
Gezond en fit in de lente
In de lente komen alle planten weer tot bloei. Prachtige kleuren en geuren verspreiden zich. Maar helaas kunnen bloeiende planten en grassen voor allergische reacties zorgen.
Astma, hooikoorts, eczeem, allemaal kwaaltjes die in het voorjaar en de zomer de kop op kunnen steken. Het lichaam van je hondje reageert in dit geval op ingeademde deeltjes zoals pollen, schimmels en stof. Maar in plaats van deze deeltjes uit te niezen, zoals mensen doen, veroorzaken de deeltjes bij je hond een jeukerig gevoel. Je hondje reageert hierop deer te krabben, krassen of zelfs bijten. Daar kan hij niets aan doen, maar om te voorkomen dat je hondje zichzelf hierdoor verwondt, moeten bepaalde maatregelen worden getroffen.
Heeft je hondje langere tijd last van jeuk, dan is een medicijnkuurtje van de dierenarts raadzaam. Maar je kunt je hondje ook beschermen door hem regelmatig te borstelen en door hem niet door het hoge gras te laten struinen. Toevoeging van bepaalde ingrediënten zoals omega-3-vetzuren en aloé vera in de dagelijkse voeding van je hondje, kan ook uitkomst bieden. Want, voorkomen is beter dan genezen!
-
Kennelhoest
Kennelhoest is een aandoening die veroorzaakt kan worden door een aantal virussen en bacteriën. De ziekte dankt zijn naam aan het feit dat vooral die honden in een stress-situatie van een kennel zitten de ziekte oplopen die, waarbij veel honden vlak bij elkaar zitten en er voortdurend geblaft wordt.
-
Help! Mijn hond heeft diarree!
Iedere hond heeft wel eens last van diarree. In de meeste gevallen is dit helemaal niet erg. Sterker nog: diarree is een natuurlijke reactie van het lichaam. Een moeilijk te verdragen voedingsbestanddeel kan zo bijvoorbeeld uit het hondenlichaam worden verwijderd.
-
IJspret
Het lijkt zo leuk: de vijvers bij jou in de buurt zijn dichtgevroren en voorzichtig rijd je je eerste rondjes op de schaats. Je hondje rent gezellig met je mee. Niet doen!
-
Gezond en fit in de winter
De meeste honden zijn gek op sneeuw. Het liefst zijn ze de hele dag buiten om rond te rennen en sneeuwballen te vangen. Maar hoewel sneeuw fantastisch leuk is voor mens én dier, is het verstandig je hondje niet te lang naar buiten te laten. Je hond kan door de kou namelijk last krijgen van zijn darmen, met maagkrampen en heftige diarree tot gevolg.
-
Oogkwaaltjes
Een blik op de ogen van je hond en je kunt zien hoe hij zich voelt: kijkt hij hoopvol, schuldbewust, uitdagend, vrolijk of gedeprimeerd? Aan de ogen van je hond kun je zien of hij in optimale conditie is.
-
Oorpijn
Schudt je hondje steeds met zijn kop, schuurt hij met zijn oor langs het tapijt, piept hij wanneer je zijn oor aanraakt, komt er een vieze, penetrante geur uit zijn oren of heeft hij wel erg veel oorsmeer? Dan is de kans groot dat hij oorontsteking heeft.
-
Ga goed voorbereid op vakantie!
Dankzij de open grenzen binnen Europa is het steeds makkelijker om je hond of kat mee te nemen op vakantie. Het meenemen van je huisdier op vakantie lijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan want veel honden hebben last van reisziekte.